Groene tip van de week: duurzaam op weg!

Transport van mensen en goederen veroorzaakt flink wat CO-2 uitstoot. Als je fit genoeg bent, is lopen of fietsen bij lokale boodschappen en bezoekjes een goed alternatief. Bij langere reizen kun je natuurlijk gebruik maken van het openbaar vervoer of een huur- of deelauto, bijvoorbeeld van Greenwheels.

Velen van ons hebben na twee corona-jaren weer zin in vakantie. Dan kun je denken aan Bali, maar Bretagne, Berlijn en de Biesbosch hebben ook hun charme. Allemaal per trein goed te bereiken. Dat de internationale trein duurder uitpakt dan vliegen, ligt aan politieke keuzes om de luchtvaart te bevoordelen. Hier kun je bij verkiezingen invloed op uitoefenen.

En dan is er het wagenpark. Een elektrische auto gaat gepaard met minder uitstoot dan een benzineauto. Maar helaas wordt niet alle stroom duurzaam opgewekt. De batterijen zijn milieubelastend en de winning van de benodigde delfstoffen gaat met veel onrecht gepaard.

Tot slot is er het transport van spullen. Als je een pakketje via internet bestelt, kun je het laten bezorgen bij een pakketpunt in de buurt in plaats van thuis. Dan hoeft de bezorger minder ritten te maken. En het aantal retourzendingen tot een minimum beperken helpt ook.

Tot zover onze tips om duurzaam op weg te gaan!

Werkgroep duurzaamheid