Groene tip van de week: warmte en winterkou…

Er is veel te doen om de hoge gasprijs. Met nog enkele wintermaanden voor de boeg, is besparen op gas nu extra aantrekkelijk. En we bewijzen de planeet er een dienst mee, want gas verbranden draagt bij aan de CO-2 uitstoot. Dus, wie weet is dit een mooi goed voornemen in dit nieuwe jaar, zowel voor het klimaat als je eigen portemonnee: vermindering van je gasverbruik.

Met een kleine investering kun je warmte-reflecterende folie (te bestellen bij de bouwmarkt) achter radiatoren plakken. Kieren bij ramen en deuren kun je afplakken met tochtstrippen; let dan wel op voldoende ventilatie. Een grotere investering, maar op termijn gunstig, is het isoleren van je woning. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie in de kruipruimte, (drie)dubbele beglazing, dakisolatie: wie een eigen woning heeft en wat geld te besteden, kan met een meerjarenplan een heel eind komen.

Tot slot de geringste investering van alle. Trek een extra trui aan, zet de thermostaat 1 of 2 graden lager, verwarm alleen de ruimtes in huis waar je verblijft, en houd daar de deur dicht. Dit alles scheelt in de gasrekening én draagt bij aan duurzamer leven op deze aarde. Een groen nieuwjaar gewenst!

Werkgroep duurzaamheid